Inleiding voeding

In de orthomoleculaire geneeskunde neemt gezonde en uitgebalanceerde voeding een belangrijke plaats in. Voeding vormt de basis voor (het behoud van) een goede gezondheid en is daarnaast belangrijk bij het herstel tijdens ziekte. De orthomoleculaire geneeskunde probeert  het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke voedings- en bouwstoffen. Over het algemeen is de kennis wat juiste en gezonde voeding is bij veel mensen slechts in geringe mate aanwezig. Dit deel van de website van POGZ wil de kennis over wat juiste en gezonde voeding is vergroten. Daarnaast is het ook belangrijk welke voeding het beste kan worden vermeden omdat deze op (lange) termijn de gezondheid ondermijnt.

We willen allemaal meer comfort, luxe en gemak. Mensen geven vaak honderden euro’s uit om hun auto in goede conditie te houden. Het gekke is dat we dat niet voor ons lichaam willen. Je auto gaat het langst mee en rijdt het fijnst met de juiste (kwaliteit) brandstof. Dit geldt ook voor je lichaam, dit blijft het langst gezond en gaat langer mee wanneer je dit voorziet van de juiste voeding (je brandstof dus).  Door te werken aan je gezondheid kun je ook echt gezonder en langer leven.

” Een orthomoleculair therapeut/- arts zal veel aandacht schenken aan de voeding, de keuzes daarin en de juiste kwaliteit van de voeding. “

Een orthomoleculair therapeut/- arts zal veel aandacht schenken aan de voeding, de keuzes daarin en de juiste kwaliteit van de voeding. Dat wil zeggen dat er in de voeding sprake moet zijn van de aanwezigheid van voldoende vitaminen en mineralen en dat de aanwezigheid van afvalstoffen (zoals toxines) zo klein mogelijk dient te zijn. Vervolgens is de juiste bereiding van de voeding van belang en ook hoe het wordt gegeten (goed kauwen, niet wegspoelen met drinken, niet gehaast eten, etc.). Verder is de opname van de in de voeding aanwezige voedings- en bouwstoffen van belang.

Voor een goede opname is een goed werkende en gezonde spijsvertering onontbeerlijk. Goed werkende en gezonde darmen zijn voor de spijsvertering heel belangrijk. In de darmen wordt namelijk het overgrote deel van de voedings- en bouwstoffen opgenomen (lees meer).

Zoals vermeld speelt in de orthomoleculaire geneeskunde gezonde voeding een zeer belangrijke rol. Naast gezonde voeding worden vaak gericht extra voedings- en bouwstoffen gegeven. Dit in de vorm van een voedingsadvies of -indien nodig- (tijdelijk) als voedingssupplementen (pillen, capsules, tabletten) om tekorten aan te vullen.
Welke voedingssupplementen worden gegeven is afhankelijk van de klacht die iemand heeft en wordt dus op de persoon afgestemd.

Veel mensen vinden het teveel werk om een gezonde en gevarieerde maaltijd te bereiden en vinden het daarnaast onnatuurlijk om voedingssupplementen (extra vitaminen, mineralen, kruiden) te slikken. Dat is het in principe natuurlijk ook. Maar we leven tegenwoordig ook onnatuurlijk. Ons voedsel is vaak bewerkt en daardoor minder rijk aan voedings- en bouwstoffen. Fabrieksmatig geproduceerd voedsel bevat daarnaast ook nog eens geur-, kleur- en smaakstoffen waarvan een deel een negatieve invloed heeft op onze gezondheid. Daarnaast bevat ons voedsel ook vaak restanten van bestrijdingsmiddelen. De orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde die zich richt op optimale gezondheid en wordt daardoor veel bij (top)sporters toegepast. Het gekke is dat we het heel gewoon vinden dat een sporter gezond eet en extra voedingssupplementen neemt, maar als je ziek bent zou je volgens veel reguliere artsen niets extra’s nodig hebben. Er zijn vele aanwijzingen, in de vorm van wetenschappelijke onderzoeken, dat gezonde voeding en extra inname van vitaminen, mineralen, aminozuren en kruiden nuttig is en je gezondheid kan helpen behouden en helpen herstellen.
Vechten tegen een ziekte is voor je lichaam een vorm van topsport daarom heb je zeker bij ziekte (tijdelijk) extra voedings- en bouwstoffen nodig. Welke dat zijn is afhankelijk van de ziekte of aandoening. Je kunt relatief simpel meer invloed krijgen op je gezondheid door jezelf gezonder en gevarieerder  te voeden en op deze manier wordt de kans dat je gezond blijft of van een (chronische) ziekte herstelt een stuk groter.