Meer over de darmtherapie

De darmtherapie is specifiek gericht op het herstel van het functioneren van de darmen en het verminderen van de klachten. Bij diverse darm gerelateerde klachten zie je dat de klachten zelfs volledig verdwijnen.

Wat is een darmtherapie?

Darmtherapie is een behandelingstraject dat tot doel heeft om darmklachten of klachten die darm gerelateerd zijn op een gestructureerde wijze aan te pakken en zo doelgericht de (darm)klachten te verminderen of geheel weg te nemen.

Darmtherapie is een therapie die minstens enkele maanden in beslag neemt om een blijvend resultaat te kunnen behalen. Om de disbalans in de darm te herstellen is het ook erg belangrijk om te zoeken naar de oorzaak van de (verterings)klachten en deze effectief aan te pakken.

Ontlastingsonderzoek is dan ook een belangrijk onderdeel van de darmtherapie. Dit onderzoek geeft een goed beeld van hoe het met de darm(gezondheid) is gesteld. De resultaten hiervan vormen samen met het ingevulde anamneseformulier en eetdagboek de basis voor de darmtherapie en is de eerste stap naar een betere (darm)gezondheid.

Klik hier voor een voorbeeld van een uitslag van een ontlastingsonderzoek.

Wanneer heeft de darmtherapie merkbaar effect en hoe lang duurt de darmtherapie?

Mijn ervaring met cliënten die de darmtherapie volgen is dat soms al na enkele dagen of weken een merkbare verbetering optreedt. De eerste merkbare verandering wordt vaak gezien in de ontlasting en het ontlastingspatroon. Maar over het algemeen is er echter een langere tijd nodig voordat chronische (darm gerelateerde) gezondheidsklachten verminderen en de spijsvertering en de darmen stabiel worden. De beste resultaten zie ik bij mensen die hun eetpatroon maar ook hun leefstijl aanpassen. Het is dan ook erg moeilijk om vooraf te bepalen wat de tijdsduur van een darmtherapie is.

Eén en ander is namelijk afhankelijk van;

 • de uitslag van het ontlastingsonderzoek. Over het algemeen geldt hoe gecompliceerder de uitslag is, hoe langer de therapie duurt,
 • hoelang de klachten al bestaan, weken, maanden, jaren,
 • de aanwezige kennis over voeding en het huidige voedingspatroon,
 • de huidige leefstijl en de mogelijk deze zo nodig aan te passen,
 • de tijd die nodig is om de vertaalslag te maken van advies naar de keuken,
 • de mate van ondersteuning vanuit de omgeving.

Wil je van je darm gerelateerde klachten af en wil je een darmtherapie bij POGZ gaan volgen dan is het onderstaande erg belangrijk voordat je hieraan begint.

POGZ verwacht van jou;

 • motivatie, discipline en doorzettingsvermogen want dat heb je nodig om de darmtherapie met succes te doorlopen,
 • bereidheid om zo nodig aanpassingen te doen in je voedingspatroon, (vind je bijvoorbeeld groente en/of fruit eten maar niets, begin er dan niet aan),
 • bereidheid om zo nodig aanpassingen te doen in je leefstijl.

Wat POGZ voor jou doet en wat je mag verwachten;

 • je krijgt veel tijd en aandacht tijdens de therapie met persoonlijke coaching en ondersteuning,
 • een gestructureerde aanpak om de voedingsaanpassingen én leefstijlaanpassingen stap voor stap in je leefstijl door te voeren en te monitoren,
 • je krijgt zoveel mogelijk kennis en handvatten om zelf een stabiele darm/spijsvertering te krijgen en te houden,
 • je krijgt goede en gezonde voedingsaanpassingen en leefstijladviezen die je darmen en je spijsvertering ondersteunen, daar heb je namelijk zelf het meeste baat bij,
 • je leert je eigen lichaam begrijpen en weet zo waar en waarom het soms mis kan gaan.

De kosten worden niet of slechts gedeeltelijk vergoed door je verzekeraar.

De kosten bestaan uit 3 onderdelen;

 • het darmonderzoek. Dit onderzoek kost tussen de € 220,- en € 350,- afhankelijk van je gezondheidsklachten (het is mogelijk dat er vervolgonderzoeken nodig zijn dit is vooraf niet te bepalen),
 • consulten, afhankelijk van de duur en de complexiteit van de therapie zijn er ongeveer 6-8 consulten noodzakelijk. Deze bestaan uit; een intakeconsult en ca. 5 tot 7 vervolgconsulten (voor de prijs van de consulten zie tarieven en vergoedingen op de website). De consulten worden misschien (voor een deel) vergoed door de zorgverzekeraar, informeer hier naar bij de verzekeraar of klik hier dan kun je online opzoeken of de zorgverzekering de consulten vergoedt. Kijk bij vergoeding orthomoleculaire geneeskunde,
 • voedingssupplementen, welke, hoeveel en hoelang is afhankelijk van de uitslag van het ontlastingsonderzoek. Reken op ongeveer € 200,- tot €300,- per fase. De darmtherapie bestaat uit 4 fasen.

Van veel cliënten die de darmtherapie hebben gedaan hoor ik vaak dat ze erg enthousiast zijn over het resultaat en het bijzonder fijn vinden dat er veel tijd en persoonlijke aandacht aan hun (gezondheidsklachten) besteed is.

Wanneer jij genoeg hebt van je (darm)gezondheidsproblemen en je kunt voldoen aan wat POGZ van jou verwacht neem dan vrijblijvend contact op.

POGZ…. samen een brug bouwen naar jouw gezondheid!

Jij legt de eerste steen voor de brug naar jou gezondheid en samen bouwen we verder.

Neem contact op met POGZ.