Supplementen

Wat zijn Voedingssupplementen?

Voedingssupplementen kunnen bestaan uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Voedingssupplementen zijn extra voedings- en bouwstoffen in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. In de orthomoleculaire therapie worden voedingssupplementen in een therapie gebruikt om het herstelproces bij ziekte in gang te zetten of te bespoedigen.

Gebruik van voedingssupplementen

Het is uitermate belangrijk dat voedingssupplementen van goede kwaliteit zijn, dat ze met kennis van zaken worden geadviseerd en dat rekening wordt gehouden met maximaal aanvaardbare doseringen en mogelijke interacties. De orthomoleculair therapeut is opgeleid om supplementen op een verantwoorde manier in te zetten om de gezondheid van cliënten te ondersteunen en te verbeteren, rekening houdend met de kwaliteit, aanvaardbare doseringen en de mogelijke interacties.

Waarom helpen supplementen de gezondheid te behouden en zo nodig te herstellen?

Ons lichaam heeft voldoende voedings- en bouwstoffen nodig om gezond te blijven. Wanneer er een tekort is aan een of meerdere van deze stoffen heeft dat op korte of lange termijn effect op de gezondheid. Welke ziekte of aandoening men dan krijgt hangt af van welke tekorten je hebt.

Voldoende voedings- en bouwstoffen zijn onmisbaar voor het lichaam om de gezondheid te behouden.  Het westers voedingspatroon laat veel tekorten zien. Dit komt onder meer door de intensieve landbouw en veeteelt waardoor er minder vitamines en mineralen in het voedsel zitten (zie tabel). Ook door de fabrieksmatige bereiding van voedsel gaan veel vitamines en mineralen verloren.

Door de moderne manier van leven zijn voedingssupplementen eigenlijk onmisbaar geworden om het lichaam gezond te houden. Nadat ik – ook uit eigen persoonlijke ervaring- de voordelen heb gezien van voedingssupplementen beschouw ik het gebruik van voedingssupplementen niet meer als een luxe maar in sommige gevallen zelfs als de enige manier om weer gezond te worden en te blijven.

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt men geleerd hoe supplementen gebruikt kunnen worden om een cliënt te begeleiden naar een betere gezondheid. In een therapie is dit een fundamenteel en integraal deel van de behandeling. In de praktijk komen regelmatig cliënten met tekorten aan bijvoorbeeld magnesium, vitamine BI2, omega 3 vetzuren,  selenium, ijzer, vitamine D en zink. Wanneer deze tekorten worden aangevuld wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd en versterkt. Op deze manier is het lichaam beter in staat om te herstellen van een ziekte.

Is het gebruik van supplementen gevaarlijk?

Nee, wanneer het gebruik van supplementen onderdeel vormt van een therapie, waarbij de supplementen worden geadviseerd door een deskundige, is het gebruik niet gevaarlijk. De orthomoleculair therapeut is opgeleid om supplementen op een verantwoorde manier in een therapie in te zetten en de effecten hiervan te monitoren. De dosering van supplementen die in een therapie wordt voorgeschreven is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de effecten die het gebruik van bepaalde supplementen hebben op het herstel bij een bepaalde ziekte. Belangrijk onderdeel in deze wetenschappelijke onderzoeken is ook de dosering die veilig kan worden gebruikt.